SALDA’DA NE YAPILIR?
Şimdiye kadar Salda daha çok yerli halkın piknik yapmaya geldiği yer olarak kalmış. Eskiden dışarıdan insan pek sık gelmezmiş, gelenler de enteresan bir şekilde daha çok yabancı turistler olurmuş. Bu sene motorcuların, bisikletçilerin yeni yeni radarına girmeye başlamış. Dolayısı ile şöyle bir kayık kiralayıp, kürek çekelim dediğimizde hiç bir şey bulamadık. Ama burada yakında balon turizminin başlayacağına dair söylentiler var. Özetle, satın alabileceğiniz bir servis, gezilecek bir yer falan yok. Dolayısı ile Salda’da ne kadar eğleneceğiniz, sizin en kadar eğlenceli olduğunuzla çok paralel. 🙂
Gelelim bizim önerilerimize:
1. Salda Gölü’nün etrafını muhakkak turlayın!
Birçok insan gölün sadece batı kıyısını görüp ayrılıyor ve bizce bu çok büyük kayıp. Salda’nın en güzel yerleri en bakir yerleri olan 7 numaranın olduğu kıyılar. Burada hiç bir işletme ya da yerleşim yok. Kapakta gördüğünüz fotoğrafın çekildiği yerler.
Gölün etrafı 44 km. Yani arabayla çok kolay turlarsınız. Ayrıca Yeşilova Halk Plajı’nda günlüğü 30 TL’ye bisiklet kiralayabiliyorsunuz ama sadece 2 bisikletleri var şimdilik. Önümüzdeki sezonda daha çok alacaklarını umuyoruz çünkü bizce burada yapılacak en şeylerden biri de bisiklete binmek. Yol düz olduğu için çok kondisyon istemese de mesafe uzun olduğu için herkese uygun olmayabilir. 2 bisikleti kapmayı başarırsanız yanınıza bolca su alın çünkü yol üzerinde bakkal yok. 7 numaranın biraz ilerisinde bir çeşme var, bir de 6 numaradaki Sami Abi’den alabilirsiniz. Bisiklet + piknik çok keyifli olur, ama Sami Abi’de yemek de güzel olur şimdi.
Yeşilova Belediyesi kamp alanında bisiklet kiralama konusunda yardımcı olabilecek kontak isim tesisin sorumlusu Ahmet Urhan. Tel: 0535 691 05 95
2. Salda’daki efsane gün batımını doğu yakasından izleyin
Sanırsak Salda yüksekte olduğundan (1880 metrede) bulut hareketleri çok oluyor. Eğer hava açıksa hep pofuduk beyaz bulutların korteji oluyor. Salda’ya vardığımız gün, gün batımında 7 numaranın oralarda bir yerdeydik ve karşımızdaki harika gün batımını görünce apar topar katlanır sandalyelerimizi çıkardık. Meğer bize özel bir selam değilmiş, Salda havanın açık olduğu her gün ziyaretçilerine bol keseden efsane gün batımları dağıtırmış.
Mükemmel bir ana denk gelirseniz hemen fotograf makinalarınızı kuşanmayın, gerek yok. Havanın açık olduğu her gün Salda’da gün batımı kartpostal gibi. Biz bırakalım, bu yazıdaki fotograflar anlatsın.
Konum için de tıklayın.
3. Beyaz Adalar – Salda’nın adalarını keşfedin
Suların çekilmesiyle yaz aylarında ortaya çıkan yedi beyaz ada elbette güzel ama bizce turlar otobüs garına çevirdiği ve günübirlikçilerin yeri olduğu için hiç modu kalmamış. Biz uzaktan seyretmekle yetindik ama buralıların dediğine göre adalara yürünebilirmuş. Yine de yüzme bilmeyenler lütfen girişmesinler. Çünkü Salda aniden derinleşebiliyor. Otopark paralı, sahilde 3-4 gözlemeci var.
4. Sami Abi’nin pidesini yiyin
Güncelleme: Sami Abi’nin Antalya’ya taşınmış olabileceğine dair bir söylenti var. Doğru mu, doğruysa birisine mi devretti bilmiyoruz. Gidenler haber edersen çok seviniriz.
Burası çok salaş, daha çok Doğanbaba’da yaşayanların geldiği, çamların altına gizlenmiş bir pideci. Benim çektiğim açıya bakmayın, bayağı ağaçlık aslında. Buranın en popüler yemeği kuşbaşı kaşarlı pide ama kiremitte köfte, kanat gibi seçenekler de var. Ne yerseniz yiyin, mutlaka üzerine tahinli pidenin de tadına bakın. Pide porsiyonları son derece bonkör, yarım da yapıyorlar eğer az yemek isterseniz.
5. Tabiat Parkı’nda suya girin (Orman Kampı)
Salda ya yüzülür mü yüzülmez mi için ayrı bir bölüm ayırdık ama Salda da eğer ıslanmak isterseniz en iyi plaj Tabiat Parkı’nın plajı. Burası Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı olduğu için halk arasında Orman Kampı’ı olarak geçiyor ama tabelasında Tabiat Parkı yazıyor. Kendinizi Salda’nın sularına bırakmadan önce de mutlaka Salda’da yüzülebilir mi konusunu anlattığımız bölümü okuyun.
Giriş tarafında günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bakkal ve büfe tarzı yerler var. Giriş ücretleri şu şekilde:
Kişi: 2 TL
Otomobil-Jeep: 7.5 TL
Motorsiklet: 5 TL
Bisiklet: 2.5 TL
ATV: 5 TL
Küçük Minibüs: 22.5 TL
Büyük Minibüs: 37.5 TL
Otobüs: 75 TL
6. Yeşilova’da kıymalı tost yiyin
Hay aklınızla bin yaşayın Yeşilovalılar! Ne süper bir fikir bu ve neden hala yaygınlaşmamış yurt genelinde?
Yeşilova’nın imza lezzeti ve icadı olan kıymalı tostu denemeden Yeşilova’dan çıkış yok, ona göre! Herhalde adam başına en fazla tostçunun olduğu yerleşim de burası. O yüzden hemen fikrimizi paylaşalım: Kayan Tost’un (Tostçu Mazlum olarak da geçiyor) yumurtalı kıymalı tostu bayağı güzel. Bir de Gül Tost var. Gül daha titiz ve bakımlı, oturma alanı kalabalık gruplar için daha müsait ve işletmecisi çok tatlı. Kayan’ın işletmecisi biraz suratsız bi abiydi (belki adamcağızın bir sıkıntısı vardı o gün) ama yumurtalı kıymalısı bize parmak yedirtti.