Her yıl 14-16 Ağustos tarihlerinde Gökçeada Rumları’nın düzenlediği bir panayır var: Meryemana Panayırı. Meryemana’nın bu dünyadan göçmesini adeta bir vuslat gibi karşılayan Rumlar, her yıl 15 Ağustos’u şenliklerle anıyorlar. Bugün, Ada’nın en büyük günü! Ta Yunanistan’dan akrabalar, eş dost, torun torba kim varsa mutlaka gelir. Kurbanlar kesilir, kazanlar kaynar, yemekler pişer, tatlılar hazırlanır ve köy meydanına masalar kurulur. Sonra hep birlikte oturulur yemeğe. Yemekler yenir, şaraplar içilir. Herkes davetlidir bu yemeğe. Gidin, teklifsiz oturuverin bir masaya. Kimlerdensin diye sormaz kimse, hemen başlarlar hoş geldin beş gittine. Sonra da şarkılar ve danslar başlar. Eğlence, sabaha kadar devam eder. Hep beraber, kardeşçe…
Gökçeada’nın bu masal gibi kültür çeşitliliğini yaşamak, adanın tertemiz iyot kokusunu içinize doyasıya çekmek ister misiniz? Biz 14 Ağustos’ta Ada yolcusuyuz. İsteyen herkesi bekliyoruz.
14 AĞUSTOS 2024,
BANDIRMA – KABATEPE – GÖKÇEADA
Sabah saat 06:00’da Erdek Migros Önü, 06.30’da Barış Manço Kültür Merkezi karşısından ve 06.35’de Halk Eğitim Merkezi önünde misafirlerimizle buluşuyoruz ve Kabatepe’ye doğru yola çıkıyoruz. Yaklaşık 3 saatlik bir yolculuğun ardından Kabatepe’ye varıyoruz. Feribot saatimiz geldiğinde Kabatepe’den hareket ediyoruz. Kuzulimanı’na doğru yaklaşırken Kaşkaval Burnu’nda üst üste dizilmiş peynir kalıplarını andıran görünümü ile Peynir Kayalıkları’nı görüyoruz. Farklı kültür ve dinlerin buluştuğu, bol oksijen barındıran nefis bir doğaya sahip ve zeytinyağı ile meşhur Gökçeada’ya varıyoruz. Limanda kısa bir panoramik tur yapıyor ve konaklayacağımız Gökçeada merkezde bulunan Hotel Panaya’ya yerleşiyoruz.
15 AĞUSTOS 2024, GÖKÇEADA
Sabah kahvaltısından sonra adanın köyleri arasında yüksek konumundan dolayı “adanın balkonu” denen Eski Bademli köyü, Antik dönemden kalma bir yerleşim yeri olan Kaleköy’ü gezerek Zeytinliköy’e gidiyoruz. Vereceğimiz molada bu şirin mekânda dibek kahvesi içip adanın meşhur zeytinyağlarından alabilirsiniz. Gökçeada’da öğle yemeği aldıktan sonra önce eski bir Rum köyü olan Dereköy’e gidiyoruz. Burası, adanın en büyük çamaşırhanesinin bulunduğu, kiliseleri ve Rum evleriyle Piri Reis’in adada bahsettiği iki köyden birisidir. Daha sonra en batıda yer alan Uğurlu Köyü’ne kısa bir ziyarette bulunuyoruz. Daha sonra ise Meryem Ana panayırına katılmak üzere Tepeköy’e doğru yola çıkıyoruz. 15 Ağustos Meryem Ana’nın bu dünyadan göçtüğü gün olarak anılır ve Hristiyan inancına göre bu dünyadaki hayatın bitişi gerçek hayata kavuşmak olarak kabul edildiği için bugün bayram havasında geçmektedir. Bu bayrama katılmak ve Meryem Ana’ya dua etmek için Yunanistan ve diğer ülkelerden insanlar Gökçeada’ya gelirler. Bir gün öncesinden köy meydanında hazırlıklar başlar, masalar kurulur. Tüm gün boyunca kazanlarda yemekler pişirilir. Pişirilen etler akşam civar köylerden ve dışarıdan gelen misafirlere dağıtılır ve kalabalık geç saatlere kadar dans eder, içkilerini yudumlar. Biz de bu cıvıl cıvıl kalabalığı gözlemliyoruz. Konaklama otelimizde.
16 AĞUSTOS 2024, GÖKÇEADA –BANDIRMA
Güzel bir kahvaltı sonrası serbest zaman vereceğiz. Ardından merkezde panoramik bir tur yaparak alışveriş imkânı elde ediyor ve Gökçeada’ya son bir kez bakıyoruz. Dönüşte adanın meşhur “efibadem kurabiyesini” almak için mola verdikten sonra feribot iskelesinden hareket ediyor ve akşamüstü Bandırma’ya varıyoruz.
* Profesyonel rehber eşliğinde gezebilme ayrıcalığı
* Konforlu Turizm aracı ile gezi boyunca ulaşım hizmet
* Gökçeada Hotel Panaya da iki gece kahvaltı dahil konaklama
* Otoban, feribot ve otopark ücretleri
* Zorunlu Seyahat Sigortası
* Öğle ve akşam yemekleri
* Otel ekstraları ve kişisel ekstralar
* Müze ve Ören yeri giriş ücretleri
NOT:
· * Araçlarımız kişi sayısına göre belirlenmektedir.
· * Rezervasyon sırasında tur ücretinin % 25 ‘i alınmaktadır.
BU TUR PROGRAMI GENEL ŞARTLAR HÜKÜMLERİ İLE BERABER BİR BÜTÜNDÜR
REHBER TUR PROGRAMINDA GEREKLİ GÖRDÜĞÜNDE
DEĞİŞİKLİK YAPMA HAKKINA SAHİPTİR.