1.GÜN
Hareket saatleri:
07:00 Erdek
07:30 Bandırma Barış Manço Kültür Merkezi
07:35 Paşabayır Halk Eğitim Merkezi
08:30 Susurluk (Yasa Tesisleri)
10:30 Balıkesir
Sabah kahvaltımız için Susurluk Yasa tesislerinde ilk molamızı veriyoruz. Molamızın ardından şarabı ve eski Rum evleri ile meşhur, kendinizi düşsel bir ülkedeymiş gibi hayal edeceğiniz evleri, sokakları ve insanları ile sizleri kendine çeken Şirince’ye doğru hareket ediyoruz. Milattan önce 5. Yüzyıla dayanan tarihiyle 19. Yüzyılda incir ihraç etmesiyle gelişen Şirince mübadele sonrası dönemde Şirince adını alır. Bölgede Yunanistan’a göç eden Rumlara ait iki kilise, o dönemlerden kalma çok sayıda evler günümüzde hala ayaktadır ve hiçbir ev diğerinin manzarasını kapatmamaktadır. Şirince sokaklarında gezerken mahzenler, el işi dükkanları ve tarihi dokuyu görebilirsiniz. Şirince de yetişen mürver çiçeğinden yapılan Mürver şurubunu tadımlayabilir, Şirince de üretilen şarap, zeytinyağı ve sabun alışverişi de yapabilirsiniz. Rehberimizin anlatımıyla yapacağımız çevre gezisi sonrası serbest zaman veriyoruz.
Bülbül Dağı üzerinde bulunan Meryem Ana Evi’ne gidiyoruz. İsa’nın ölümünden 4 yada 6 yıl sonra St.John’un Meryem Ana’yı Efes’e getirdiği bilinmektedir. 1891 yılında lazarist Papazlar Alman rahibe A.Katharina Emerich’in rüyası üzerine Meryem Ana’nın son günlerini geçirdiği evin araştırmalar sonunda bu yer olduğunu ortaya çıkarmışlardır. Bu olay Hristiyanlık dünyasında yepyeni bir buluş olmuş ve din alemine ışık tutmuştur. Haç planlı ve kubbeli olan bu yapı daha sonra restore edilmiştir. Meryem Ana Evi gezimizden sonra Selçuk’ta öğle yemeği molası veriyoruz.
Öğle yemeği sonrası Selçuk’ta bulunan Efes Antik Kenti’nin büyüleyici güzelliğini akşam ışıklar altında deneyimlemeye gidiyoruz. Selçuk, 1304 yılında Aydınoğulları Beyliğinin eline geçmiş ve 1426 yılında Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır. 1914’de Ayasuluk olan adı Selçuk olarak değiştirilmiş ve Antik Çağ’ın en önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Selçuk’ta bulunan tarihi yapıların büyük bir bölümü ayaktadır. Sadece Türkiye için değil tarihi ile tüm dünyanın ilgisini çeken bir merkez olan İzmir Efes Antik Kentine gidiyoruz. Doğu ile batı arasında ki bir liman kenti olan İzmir Efes Antik Kentini bu denli önemli yapan özelliği ise tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasından kaynaklanıyor. Ev sahipliği yaptığı medeniyetler arasında Romalılar, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve pek çok Anadolu beylikleri yer alıyor. Efes Antik Kenti’nde gezebileceğimiz bazı yerler; dünya üzerindeki ilk mermer tapınak olarak bilinen Artemis tapınağı, Romalılar döneminde inşa edilen ve antik çağın üçüncü büyük kütüphanesi olarak bilinen Celsus Kütüphanesi, Dünyanın en büyük antik tiyatrosu kabul edilen Efes Antik Tiyatro, şehrin toplanma ve miting alanı olan Agora Meydanı, Roma imparatoru Domitian adına tarihte ilk kez bir ölümlü için yapılan pagan tapınağı, Hristiyanlık dininin kabul edilmesinin ardından manastır olarak kullanılmaya başlandığı bilinen Domitian tapınağı, 280 metre uzunluğunda bir alanı kaplayan cadde ismini kutsal ateşi korumakla görevlendirilmiş Kudret rahiplerinden alan, Bizans imparatorluğu döneminde dükkanlar ve atölyelerin bulunduğu caddenin her iki yanına heykellerin inşa edildiği İzmir Efes Antik Kenti içinde ki ilk ana cadde olarak kabul edilen Kuretler Caddesi, yaya ve araç trafiğini birbirinden ayırmak için inşa edilen Üzerinde Herakles kabartmaları bulunan ve ismini de bu kabartmalardan alan Herakles Kapısı’nı gördükten sonra Bandırma’ya dönüş için aracımızda buluşuyor ve yola çıkıyoruz.